DE KITTENS!

ENTINGEN EN ONTWORMEN

De kittens moeten worden geënt en ontwormt. 

tussen de 8 á 9 weken en tussen de 11 á 12 weken moeten de kittens een zogenaamd combinatievaccin. Dit beschermt de kittens tegen kattenleukemie, niesziekte en kattenziekte. Na de tweede inenting is het belangrijk om de kitten even binnen en uit de buurt van andere katten te houden.

Verder kun je nog overwegen de volgende inentingen aan uw kittens te geven. Chlamydia, Rabiës en Bordetella. Overleg hierover met uw dierenarts.

Als de kitten de inentingen heeft gekregen wordt dit genoteerd in het paspoort. Dit is een geldig bewijs dat de kitten de inentingen heeft gehad. (12)

Een kitten dient op 3, 5 en 7 weken ontwormd te worden. En daarna op 12 weken. 3,4,5,6 en 9 maanden en dan op 1 jarige leeftijd. (13)

WAT ETEN ZE?

De eerste weken drinken kittens uitsluiten moedermelk. In deze melk zit veel energie en is zeer voedzaam.
 Vanaf 4 tot 5 weken na de geboorte kunnen de kittens ook bijgevoerd worden met kittenvoer. En dan het liefst met blikvoeding. Omdat dit zacht is, is het gemakkelijk te eten. Geef dit op een schoteltje. De kittens moeten wel leren om van het schoteltje te eten. Leer ze dit door een beetje op je vinger te doen en het ze er laten aflikken. 
Vanaf 6 tot 8 weken zijn de meeste kittens aan het vast voer gewend. Hierna hoeven ze niet meer bij de moeder te drinken. Het is belangrijk om de kittens kittenvoer te geven, en geen voer voor een volwassen kat. Kittenvoer is namelijk precies afgestemd op wat ze nodig hebben. Geef ze geen extra vitaminen en mineralen, dit kan schadelijk zijn. (14)

DE ONTWIKKELING

In de eerste weken doet de kitten niet meer dan drinken en slapen. In deze weken helpt de moeder de kitten met poepen en plassen door de anus te likken. Dit roept een reflex op om te poepen en/of plassen. De moeder eet vervolgens de ontlasting op. 
De ontlasting hoort redelijk vast te zijn. Zeker niet waterdun. Als een kitten te dunne ontlasting heeft moet u deze goed in de gaten houden. Is er sprake van een ernstige toename of afname in gewicht? Bel dan de dierenarts!

Reuk en smaak zijn al vanaf de geboorte aanwezig, gehoor en zicht niet. Rond dag 10 gaan de oogjes open en rond dag 14 gaan de oortjes open. Hierna worden de kittens steeds bewegelijker en avontuurlijker en gaan ze rondlopen. Rond 4 weken zullen ze ook op onderzoek gaan in hun omgeving. (14) 

SOCIALISATIE

Langzaam maar zeker worden de kittens steeds bewuster van hun omgeving. Ze moeten leren wat normaal veilig is en wat niet. Dit noem je de socialisatiefase. Deze fase begint op ongeveer 5 weken en duurt tot ongeveer 16 weken. In dit proces leren de kittens doormiddel van soortgenoten, de mens en de omgeving het juiste sociale gedrag. 
Dit is het voetstuk voor de rest van hun leven. In deze periode leert de kitten van alles over zichzelf, hoe de wereld er uit ziet en ook hoe hij zich hoort te gedragen. Het is belangrijk dat de kitten leert wie soortgenoten zijn, andere katten en wie maatjes zijn, mensen en eventueel andere diersoorten. 
Het is dus erg belangrijk dat deze periode positief verloopt. Krijgt een kitten in deze periode verkeerde indrukken of ontbreken er belangrijke elementen, kan hij ongewenst gedrag ontwikkelen. Bijvoorbeeld angstgedrag. Het is dus belangrijk dat de kittens andere katten en het liefst ook andere dieren tegenkomt, om daar een goede ervaring mee te hebben. Ook moeten ze verschillende soorten mensen tegenkomen. Zo leren ze om geen angst te hebben voor verschillende soortgenoten, diersoorten en mensen. 
Ook naar de dierenarts gaan voor de inentingen is belangrijk voor de socialisatie. 
Verder is contact met de moederpoes erg belangrijk. De moederpoes corrigeert de kittens namelijk wanneer ze iets ongewensts doen, zoals te hard bijten. Hierdoor leren de kittens bijtgedrag te intomen. Haal daarom de kittens ook niet te vroeg weg bij de moederpoes! (14)

Oona Pennings
DG32B
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin